Kiekvieną rytą - po stiklinę sulčių

Daržovių, vaisių arba mėgstamų žalumynų...
Pasak mitybos specialistų, apelsinų sultys suteikia daugiau energijos nei kava, vynuogių sultyse yra net keturis kartus daugiau angliavandenių nei jogurte, o pomidorų sultyse yra tiek pat kalio, kiek ir ruginėje duonoje!


KUO NAUDINGOS...

... obuolių sultys. Turtingos mineralinių medžiagų, vitaminų ir pektinų, kurie organizme sujungia nuodingas medžiagas ir padeda jas pašalinti. Obuolių sultys gerina virškinimą, teigiamai veikia nervų sistemą, stiprina imunitetą, suteikia energijos, gerina virškinimą ir apetitą. Jeigu kasdien per pusryčius išgersite po stiklinę šviežių obuolių sulčių, kraujyje ims mažėti cholesterolio.
* Obuolių sultys dera su daugumos vaisių ir uogų sultimis. Rūgštesnes jas galite maišyti su saldžių uogų ar vaisių, pvz., kriaušių, sultimis.

... morkų sultys. Turi labai daug beta karoteno, organizme virstančio vitaminu A, kalio, fosforo, geležies, vario, jodo, kalcio, magnio. Tik nepamirškite, kad morkų sulčių rekomenduojama gerti ne daugiau kaip po stiklinę per dieną.

... burokėlių sultys. Gerina medžiagų apykaitą, laisvina vidurius, valo inkstus, tulžį. Jose gausu organinių rūgščių, vitaminų C, PP, B1, B2, geležies, jodo druskų, mangano. Burokėlių sultis skanu gerti sumaišytas su morkų, kopūstų, obuolių, slyvų, spanguolių sultimis arba jas galima atskiesti vandeniu, erškėtrožių nuoviru. Tik prieš tai rekomenduojama 2-3 val. palaikyti atvirame inde šaldytuve, negerkite ką tik išspaustų.

... vyšnių sultys. Jose yra cukraus ir organinių rūgščių, pektinų, daug vitamino C, geležies ir fosforo. Vyšnių sultys labai rūgščios, todėl jas galite maišyti su saldžių obuolių, trešnių ar kitų nerūgščių vaisių ir uogų sultimis.

... braškių sultys. Turtingos vitamino C, pektinų, skatinančių žarnyno veiklą, sujungiančių ir padedančių iš organizmo šalinti radioaktyviuosius junginius. Braškių sultys gerina kraują, organizmas jas labai lengvai įsisavina.

... agurkų sultys. Padeda geriau įsisavinti riebalus bei baltymus, malšina skrandžio ir žarnyno skausmus. Agurkų sulčių patariama gerti sutrikus medžiagų apykaitai, jose esančios maistinės skaidulos padeda šalinti iš organizmo cholesterolį.

NAUDINGA ŽINOTI

• Šviežiai spaustas sultis, išskyrus burokėlių, išgerkite iš karto – tada jos vertingiausios. Jeigu sulčių liks, iškart dėkite į šaldytuvą, nelaikykite jų šviesoje – suirs daug vertingųjų medžiagų.
• Pasak mitybos specialistų, sultys – ne gėrimas, o maistas, gausus maistinių medžiagų, todėl jas, kaip ir maistą, reikia vartoti saikingai. Per dieną išgerkite ne daugiau kaip tris stiklines įvairių sulčių.
• Morkų sultis gerkite su keliais lašais aliejaus – jis pagerins riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimą.
• Vaikams išspaustas sultis skieskite per pusę su vandeniu.

DAUGIAU SULČIŲ IR VITAMINŲ

Lėtaeige sulčiaspaude „Zyle“ vaisiai ir daržovės ne smulkinami, o lėtai spaudžiami, todėl sulčių iš jų išbėga iki dviejų kartų daugiau, jose išlieka net iki penkių kartų daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų nei išspaustose įprasta centrifugine sulčiaspaude! Be to, lėtaeige sulčiaspaude „Zyle“ galima spausti ne tik vaisių ir daržovių, bet ir želmenų, įvairiausių žalumynų sultis, sojų pupelių, riešutų pieną. Šio prietaiso komplekte yra smulkintuvas, kuriuo lengva paruošti gardžius šerbetus, uogienes, sumuštinių užtepėles, trintas sriubas, kūdikių maistelį ir t.t.

"Moters savaitgalis", Virtuvė, 2013-05

© Visos teisės saugomos UAB "Krinona" 2024.