lcp

Kaip naudotis karšto oro gruzdintuve arba pagrindinės gruzdintuvių naudojimo klaidos

Turite šį nepamainomą virtuvės pagalbininką, bet šiek tiek nedrąsu juo naudotis? Pristatysime keletą pagrindinių klaidų, kurias žmonės daro naudodami gruzdintuvę. Tai žinodami išvengsite klaidų ir galėsite geriausiai išnaudoti savo karšto oro gruzdintuvės privalumus.

Pirmoji klaida - neinvestavimas į gerą karšto oro gruzdintuvę

Norint šiek tiek sutaupyti, vilioja įsigyti pigią karšto oro gruzdintuvę, tačiau ilgainiui tai bus pinigų švaistymas, jei neįsigysite kokybiško prietaiso. Dažnas skundas dėl pigių karšto oro gruzdintuvių yra tas, kad per kelis mėnesius neprideganti danga pradeda luptis, o tada ją vis tiek tenka keisti. Jei dar neįsigijote karšto oro gruzdintuvės, bet planuojate tai padaryti, investuokuote į kokybę.

Antroji klaida - krepšelio perpildymas

Viena iš svarbiausių karšto oro gruzdintuvių naudojimo taisyklių - neperpildyti krepšelio. Reklaminėse nuotraukose matysite, kad krepšeliai perpildyti maistu, o tai nėra teisinga. Vietoj to pripildykite krepšelį ne daugiau kaip iki pusės, vienintelė šios taisyklės išimtis - šaldyti karšto oro gruzdintuvėje kepami sparneliai, nes jie kepdami susitraukia ir praranda daug vandens. Jei nenorite gaminti maisto partijomis, kad išvengtumėte perpildymo, apsvarstykite galimybę įsigyti didesnę karšto oro gruzdintuvę. Iš tiesų geriau įsigyti šiek tiek didesnę, nei manote, kad jums iš tikrųjų reikia. Ir užuot vertindami talpos dydį, rekomenduoju atkreipti dėmesį į krepšelio matmenis, o svarbiausia - atkreipti dėmesį į horizontalią erdvę, kurioje galite išdėlioti maistą. Taip pat nepamirškite, kad ieškodami karšto oro gruzdintuvės, kvadratiniame krepšelyje telpa daugiau nei apskritame.

neteisingas aliejaus naudojimas su karšto oro gruzdintuve

Trečioji klaida - neteisingas aliejaus naudojimas

Nors karšto oro gruzdintuvė reklamuojama kaip sveikesnis maisto kepimo būdas be papildomų riebalų, daugumai kepamų patiekalų reikia šiek tiek aliejaus, jei norite, kad jie būtų tikrai traškūs. Kai kurie žmonės pasimeta ir naudoja per daug aliejaus, o kiti jo naudoja per mažai arba nenaudoja visai, nors iš tikrųjų turėtų naudoti. Aliejus ne tik padeda perduoti šilumą, bet ir suteikia maistui traškumo.

Bendra taisyklė - jei norite, kad džiūvėsėliais apvoliotas maistas, pvz., bulvytės, būtų traškus, reikia tik vieno ar dviejų šaukštelių aliejaus. Užtenka tik nedidelio sluoksnio, o jei norite, kad maistas būtų traškesnis, kepimo ciklo pabaigoje visada galite panaudoti daugiau aliejaus. Aliejus taip pat puikiai tinka tokiam maistui kaip keptos bulvės, nes vietoj apipurškimo galite tiesiog išmaišyti maistą aliejaus ir prieskonių mišinyje. Tai dar viena priežastis, dėl kurios verta naudoti aliejų - jis padeda prieskoniams ir prieskoninėms medžiagoms prilipti prie maisto produktų, kaip antai prie karšto oro gruzdintuvėje kepamų vištienos šlaunelių arba kiaulienos.

Jei maistas jau yra riebus, pavyzdžiui, šoninė, mėsainių paplotėliai ar vištienos sparneliai, aliejaus nereikia. Ir, žinoma, jei karšto oro gruzdintuvę naudojate kepimui, pvz., sausainiams ar šiems pyragėliams kepti, aliejaus visai nereikia.

Taip pat reikėtų įsitikinti, kad naudojate tinkamos rūšies aliejų. Visų pirma, vertėtų vengti slėginių ir skardinių purkštuvų. Taip yra todėl, kad juose yra cheminių medžiagų, kurios, kaip įrodyta, sukelia problemų su karšto oro gruzdintuvės krepšelio viduje esančia danga. Be to, tai cheminės medžiagos, kurios bet kuriuo atveju neturėtų patekti į jūsų maistą, todėl verčiau įsigykite gerą aliejaus purkštuvą ir supilkite į jį savo mėgstamą aliejų.

Ketvirtoji klaida - maisto neapsukimas arba nepakratymas įpusėjus kepimui

Naudojantis karšto oro gruzdintuvėmis beveik nieko nereikia daryti, bet ne 100 proc., todėl, norint, kad maistas būtų tobulai iškeptas, įpusėjus kepimui reikia skirti laiko apversti, apsukti arba pakratyti maistą. Kai kurios karšto oro gruzdintuvės turi priminimo funkciją, kitos - ne, todėl jei vis pamirštate apversti maistą, siūlome tiesiog nustatyti laikmatį pirmajai kepimo laiko pusei, leisti laikmačiui išsijungti, apversti maistą ir tada nustatyti laikmatį antrajai kepimo laiko pusei.

Gruzdintuves-stalcius-su-kepta-vista

Penktoji klaida - nepakankamas oro kiekis oro gruzdintuvėje

Karšto oro gruzdintuvėms reikalingas cirkuliuojantis oras, kad jos galėtų kepti. Norėdami įsitikinti, kad jūsų karšto oro gruzdintuvėje cirkuliuoja pakankamai oro, užtikrinkite, kad tarp jūsų gruzdintuvės ir sienos būtų bent 10-12 centimetrų tarpas - taip užtikrinsite pakankamą oro cirkuliaciją ir apsaugosite sienas. Taip pat reikia įsitikinti, kad po gruzdintuve yra šiek tiek vietos, nes tai padės užtikrinti oro cirkuliaciją ir padės apsaugoti stalviršį, jei gruzdintuvę pastatysite ant medinės pjaustymo lentelės ar kito karščiui atsparaus paviršiaus.

Šeštoji klaida - neteisingas riebaus maisto gaminimas

Riebiems maisto produktams aliejaus nereikia, nes riebalai išsiskirs iš maisto produktų ir pateks į nutekėjimo krepšelį, geresnių rezultatų pasieksite, jei į jį įpilsite truputį vandens - taip riebalai pateks į vandenį, o ne ant metalo, ir išvengsite nemalonaus rūkimo, kurį kartais žmonės patiria naudodami gruzdintuves.

nesvari-karsto-oro-gruzdintuve

Septintoji klaida - kepimas gruzdintuvėje prieš tai jos neišvalius

Gali atrodyti, kad karšto oro gruzdintuvės valymas tarp kepimų yra didelis vargas, tačiau iš tikrųjų tai labai paprasta. Kuo ilgiau paliksite maisto likučius oro gruzdintuvėje, tuo sunkiau jį bus išvalyti. Krepšelyje likę trupiniai kitą kartą naudojant gruzdintuvę prisvils ir bus dar sunkiau išvalyti, be to, jie gali pakeisti maisto skonį ir greičiausiai sukels daug dūmų ir keistų kvapų. Taigi tiesiog skirkite kelias minutes ir įdėkite krepšelį į kriauklę, pripilkite į jį karšto muilinto vandens ir leiskite jam išmirkti. Tai neužtrunka ilgai, nes dauguma gruzdintuvių padengtos nelimpančia danga, kai kuriuos gruzdintuvių krepšelius galima plauti indaplovėje, bet jie užima daug vietos ir norisi būti šiek tiek atsargesniems, siekiant apsaugoti tą dangą, todėl tiesiog nuplauti jį kriauklėje yra labai greita ir paprasta, o paskui jį išdžiovinti. Jei krepšelio dugne yra riebalų, galite juos iš karto išpilti, jei turite galimybę juos saugiai pašalinti, arba leiskite jiems šiek tiek sukietėti. Mes mėgstame juos nuvalyti popieriniais rankšluosčiais, tada pamirkome krepšelį karštame muiluotame vandenyje. Kartkartėmis prireiks nuodugniau išvalyti gruzdintuvę.

Aštuntoji klaida - drėgno maisto ruošimas

Visų pirma, negalima gruzdinti maisto produktų, kurių tešla yra drėgna, o svarbiausia - bet kokį maistą nepadengtą tešla, kuris turi būti traškus ir paruduoti, pirmiausia reikia nusausinti. Taigi, tai taikoma visiems baltymams ir daržovėms, nes tai padės pagaminti traškų patiekalą jo neišdžiovinant ir negaminant garuose.

Devintoji klaida - receptų nepritaikymas

Ruošiant maistą karšto oro gruzdintuvėje, neįmanoma tobulai pritaikyti kepimo instrukcijų kaip gaminant maistą orkaitėje. Kadangi gruzdintuvė yra tokia kompaktiška, joje maistas kepa greičiau, todėl ruošdami maistą turėsite pakoreguoti laiką ir temperatūrą. Taigi, gera taisyklė yra sumažinti temperatūrą 5-10 °C laipsniais ir kepti perpus trumpiau. Ir tai yra karšto oro gruzdintuvės privalumas, galite lengvai pritaikyti ir pakoreguoti bet kokį receptą.

gruzdintuve-maisto-pasildymui

Dešimtoji klaida - karšto oro gruzdintuvės nenaudojimas maisto pašildymui

Atsisveikinkite su atšalusiais likučiais, nes pašildyti maistą gruzdintuvėje yra geriausias būdas atgaivinti maistą, taip, tai trunka šiek tiek ilgiau nei mikrobangų krosnelėje, tačiau tai greičiau nei pašildyti orkaitėje.

daugkartiniai kepimo kilimeliai karsto oro gruzdintuvems

Vienuoliktoji klaida - nesinaudojimas pagalbinėmis priemonėmis

Yra kitų dalykų, kuriuos galite naudoti su karšto oro gruzdintuvėmis ir truputį palengvinti maisto gamybą. Pavyzdžiui, kepimo popierių – daugkartinį ar vienkartinį, jis puikiai tinka tokiems maisto produktams kaip vištiena su parmezanu ar kokosinės krevetės. Taip pat silikoninės formos, jų būna visiškai pritaikytų gruzdintuvėms.

Atkreipkite dėmesį, kad į gruzdintuvę negalima dėti vaškuoto popieriaus ar popierinių rankšluosčių. Jie gali išsilydyti arba patekti į kaitinimo elementą ir sukelti gaisrą, taigi to nedarykime. Jei ketinate naudoti foliją, įsitikinkite, kad ji nesiekia visų šonų, palikite vietos orui cirkuliuoti, nes taip kepa maistas. Galite padaryti keletą mažų plyšelių folijoje, kad atsirastų daugiau erdvės oro srautui, bet paprastai puikiai tinka tiesiog apatinės gruzdintuvės krepšelio grotelės. Ir nepamirškite, kad jei galima naudoti orkaitėje, tai galima naudoti ir karšto oro gruzdintuvėje.

Jei dar kyla klausimų, kaip naudotis karšto oro gruzdintuve, ateikite į Krinona parduotuves ir suteiksime profesionalią konsultaciją. 

Karšto oro gruzdintuvių asortimentas

Karšto oro gruzdintuvių priedai

© Visos teisės saugomos UAB "Krinona" 2025.