Karštai vasarai – šalti ledai

Nuo šiol šviežiais ir gardžiais bet kokio mėgstamo skonio naminiais ledais galite mėgautis kiekvieną dieną – „Zyle“ pristato ledų gaminimo aparatus su šaldymo funkcija. Sudėkite produktus, palaukite ir mėgaukitės gaiviu desertu! 

Ledų gaminimo aparatai „Zyle“ ypatingi tuo, kad sumaišo produktus ir juos užšaldo. Smaližiai gali pasirinkti ir deserto kietumą: minkštus, purius ar stipriai sustingusius ledus. Be to, spustelėję vos vieną mygtuką gaiviu vasaros desertu galėsite pavaišinti visą šeimą, nes gaminimo indo talpa itin didelė – net 700 ml. Beliks išsirinkti šviežius, ekologiškus produktus ir nuspręsti, kokio skonio ledų norėtumėte šiandien: vanilinių ar šokoladinių, su vaisiais ar uogomis. Juk namuose pagaminti ledai – skanesni ir sveikesni! 

www.zyle.eu

Riešutiniai ledai

210 ml sutirštinto pieno, 80 ml plakamosios grietinėlės, 60 g cukraus, 60 ml kokosų grietinėlės, 50 ml vandens, ketvirtadalis stiklinės lukštentų graikinių riešutų, pagal skonį malto kardamono, žiupsnelis druskos, saujelė kapotų graikinių riešutų (papuošti). 

1. Išlukštentus graikinius riešutus užmerkite ir palikite bent 2 val. pastovėti.

2. Nedidelėje gilioje keptuvėje cukrų su vandeniu kaitinkite ant vidutinės kaitros tol, kol cukrus ištirps. Padidinkite karštį. Kai mišinys užvirs, virkite apie 5 min. ir atvėsinkite.

3. Jį supilkite sutirštintą pieną, pagal skonį berkite druskos, kardamono ir viską gerai išmaišykite.

4. Plakamąją grietinėlę plaktuvu išplakite iki standžių putų. Graikinius riešutus nuvarvinkite, sukrėskite į smulkintuvą ir iki vientisumo sutrinkite su kokosų grietinėle.

5. Viską sumaišykite ir supylusi į ledų šaldymo aparatą šaldykite pagal instrukcijas. Tiekite papuošusi kapotais riešutais.

3 asmenims. Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko). 

Aviečių ir mėlynių ledai

200 g kokosų kremo, 100 g anakardžių, 200 g aviečių, 180 g mėlynių, 60 ml kokosų pieno, žaliosios citrinos sultys, 25 ml kokosų aliejaus, 0,5 vanilės ankšties, mažas gabalėlis imbiero, žiupsnelis druskos, 3 datulės, 0,5 šaukštelio nutarkuotų citrinos žievelių.

1. Riešutus mirkykite vandenyje bent 4 valandas. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai, iškrapštykite sėklytes ir jas atidėkite.

2. Trintuvėje sumaišykite ir iki vientisumo sutrinkite kokosų pieną, žaliosios citrinos sultis, avietes ir 100 g mėlynių, anakardžius, kokosų kremą, vanilės sėklytes, tarkuotą imbierą ir druską. Po truputį supilkite kokosų aliejų ir vėl trinkite maždaug minutę, kol aliejus tolygiai pasiskirstys.

3. Supilkite masę į šaldymo aparatą, sudėkite su datulėmis ir citrinos žievelėmis sutrintas likusias mėlynes.

4. Gaminkite pagal instrukciją. Tiekite su šviežiomis uogomis.

2 asmenims. Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko). 

Uogų ledai su jogurtu

150 g braškių, 100 g vyšnių, 170 ml plakamosios grietinėlės, 150 g jogurto, 0,5 šaukšto citrinos sulčių, žiupsnelis nutarkuotų citrinos žievelių, 50 g miltelinio cukraus.

1. Uogas nuplaukite, pašalinkite vyšnių kauliukus.

2. Dalį uogų palikite sveikų (papuošti), likusias užpilkite milteliniu cukrumi, suberkite citrinos žieveles, supilkite jos sultis ir palikite pastovėti maždaug valandą, kad išsis-kirtų uogų sulčių.

3. Iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių.

4. Jogurtą, uogų masę ir iki standžių putų išplaktą grietinėlę sukrėskite į ledų gaminimo aparatą ir ruoškite pagal instrukciją.

5. Sušalusius ledus patiekite su likusiomis uogomis.

2 asmenims. Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant uogų laikymo ir šaldymo laiko). 

Abrikosų ledai su cinamonu

50 g cukraus, 2 nedidelių kiaušinių tryniai, 5 abrikosai, 230 g plakamosios grietinėlės, šaukštelis cinamono, žiupsnelis druskos, keli apelsinų cukruočiai. 

1. Kiaušinių trynius suleiskite į didelį dubenį, suberkite cukrų, cinamoną. Dubenį įstatykite į indą su karštu vandeniu ir išplakite vientisą masę.

2. Pašalinkite abrikosų kauliukus, vaisius elektriniu plakikliu išplakite iki tyrės.

3. Į gilų puodą pilkite kiaušinių plakinį, persikų tyrę, grietinėlę, įberkite žiupsnelį druskos ir maišydama kaitinkite ne ilgiau nei 5 min. Nukelkite nuo ugnies ir palikite vėsti.

4. Atvėsusią masę sukrėskite į ledų gaminimo aparatą, sudėkite apelsinų cukruočius.

5. Ledus ruoškite pagal instrukciją. Papuoškite mėtų lapeliais.

3 asmenims. Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko). 

Šokoladiniai ledai

60 g juodojo šokolado, 250 ml neriebios grietinėlės, 25 g sviesto, 50 ml cukraus, žiupsnelis kukurūzų krakmolo, kiaušinio trynys, šokolado drožlių ir mėtų lapelių (papuošti). 

1. Krakmolą išmaišykite pusėje stiklinės grietinėlės. Kiaušinio trynį su cukrumi (jį berkite po truputį) išplakite iki purios masės. Supilkite grietinėlės ir krak-molo mišinį ir plakite, kol masė taps vienalytė.

2. Likusią grietinėlę supilkite į nedidelį puodelį, sumeskite kubeliais pjaustytą sviestą, labai mažais gabalėliais laužytą šokoladą ir užvirinkite. Maišydama pamažu supilkite trynio ir cukraus masę, dar kartą užkaitinkite.

3. Puodą įstatykite į indą su šaltu vandeniu ir sukite, kol atvės.

4. Perpilkite masę į ledų gaminimo aparatą ir gaminkite pagal instrukciją. Tiekite papuošusi mėtų lapeliais ir šokolado drožlėmis.

2 asmenims. Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko). 

Karameliniai ledai

150 ml riebios grietinėlės, 100 g „Rududu“, žiupsnelis druskos, sauja graikinių riešutų, smulkinto pieninio ar juodojo šokolado, 3 šaukštai mėgstamo sirupo. 

1. Šaltą  grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki minkštų putų. Sukrėskite kambario temperatūros „Rududu“, įberkite druskos. Išplakite iki vientisos masės.

2. Įmaišykite saują smulkintų graikinių riešutų ir šiek tiek juodojo ar pieninio šokolado gabalėlių.

3. Paruoštą masę sukrėskite į ledų šaldymo aparatą. Gaminkite pagal instrukciją. Ledus tiekite apšlakstytus mėgstamu sirupu, galite apibarstyti smulkintais riešutais.

3 asmenims. Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko). 

Rabarbarų ledai

250 ml plakamosios grietinėlės, 0,5 stiklinės braškių, 130 ml pieno, 50 g cukraus, 60 ml vandens, pusė didelio rabarbaro lapkočio, šaukštelis malto imbiero, 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus.

1. Rabarbarą nuvalykite, susmulkinkite, užpilkite vandeniu ir troškinkite ant vidutinės kaitros. Kai gabalėliai suminkštės, nukoškite.

2. Puodelyje pieną sumaišykite su grietinėle, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir kaitinkite ant silpnos kaitros, kol cukrus išsilydys. Nukaitusi puodelį uždenkite, atvėsinkite ir laikykite šaldytuve apie 2 val.

3. Braškes nuplaukite, nuskabykite, pasmulkinkite. Rabarbarus ir braškes suberkite į plakti skirtą indą, apibarstykite imbieru ir, iki vientisumo išplakusi elektriniu plakikliu, sumaišykite su kvapia pieno ir grietinėlės mase. Pieno ir rabarbarų tyrę pilkite į ledų gaminimo aparatą ir ruoškite pagal instrukcijas. 

3 asmenims. Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Vaisių šerbetas

Po 150 g nuvalyto ananaso ir mango, 1,5 apelsino, šaukštas klevų sirupo, pusės citrinos sultys, 15 ml romo, 0,5 šaukštelio nutarkuotų citrinos žievelių.

1. Nuluptus ananasus ir mangą supjaustykite gabalėliais, sumeskite į plastikinį plakimo indą arba kokteilių plaktuvą.

2. Iš gerai nuplautų apelsinų išspauskite sultis, supilkite į indą su mangais ir ananasais. Suberkite citrinų žieveles, pilkite citrinų sultis, klevų sirupą, romą. Iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu. Gautą masę sukrėskite į ledų aparatą ir gaminkite pagal instrukciją. 

2 asmenims. Paruošite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko). 

Aviečių ir ananasų ledai

250 g aviečių, 0,5 stiklinės cukraus, pusė šaukštelio citrinos sulčių, žiupsnelis druskos, 250 ml plakamosios grietinėlės, 0,5 stiklinės ananasų sulčių su minkštimu, 0,5 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių, 200 ml vandens, 0,5 šaukštelio nutarkuotų apelsino žievelių, ketvirtadalis stiklinės miltelinio cukraus.

1. Avietes perrinkite ir mediniu grūstuvėliu sutrinkite su cukrumi. Masę pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių, supilkite citrinos sultis, įberkite žiupsnelį druskos.

2. Tyrę apie 10 min. palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai, vis pamaišykite.

3. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir iki vientisumo sumaišykite su aviečių mase. Viską perpilkite į ledų gaminimo aparatą ir ruoškite pagal instrukciją. Pagamintus aviečių ledus, kol paruošite ananasinius, šaldykite kameroje.

4. Ananasų ledams nutarkuotas apelsino žieveles, vandenį ir miltelinį cukrų pavirinkite apie 10 min. Kai atvės, įmaišykite ananasų ir apelsinų sultis. Masę sukrėskite į ledų gaminimo aparatą, paruoškite.

5. Abiejų skonių ledus patiekite vafliniame arba dailiame stikliniame indelyje.

3 asmenims. Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant ledų šaldymo laiko).

Traškūs ledai krepšelyje 

100 ml maskarponės, šaukštas airiško likerio, 160 ml plakamosios grietinėlės, 20 g cukraus, 20 g morengų, lazdynų riešutų, nepilnas šaukštas avižinių dribsnių, šaukštelis medaus, šokoladinio padažo, žiupsnelis cinamono, spalvotų saldžiųjų barstukų (papuošti). 

1. Maskarponę gerai išsukite su cukrumi ir airišku likeriu.

2. Grietinėlę išplakite iki standžių putų, trečdalį jos atidėkite.

3. Riešutus ir avižinius dribsnius suberkite į nedidelę keptuvę, apšlakstykite medumi, pagardinkite cinamonu ir paskrudinkite, kad taptų traškūs. Atvėsinkite ir sumaišykite su trupintais morengais.

4. Paruoštą traškią masę suberkite į maskarponę, atsargiai įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.

5. Sukrėskite į ledų gaminimo aparatą ir ruoškite pagal instrukciją.

6. Tiekite vaflių indeliuose su šokoladiniu padažu. Puoškite grietinėlės bokšteliu ir barstukais. 

2 asmenims. Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

© Visos teisės saugomos UAB "Krinona" 2024.