Japoniškų peilių tipai, jų priežiūra ir galandimas

JAPONIŠKŲ PEILIŲ TIPAI

SANTOKU, išvertus iš japonų k. reiškia trys privalumai, nes juo galima pjaustyti riekelėmis, smulkinti ir pjaustyti kubeliais visus tris pagrindinius produktus - mėsą, daržoves ir žuvį. SANTOKU yra universalus, tradicinis, japoniškas peilis, panašus į vokišką šefo peilį.

NAKIRI, išvertus iš japonų k. reiškia daržovių pjaustytojas. Tai stačiakampio formos, tradicinis japonų daržovių ir žalumynų pjaustymo peilis. Nepaisant šio peilio kirvio formos ašmenų, jis netinka kapoti kaulams.

YANAGIBA, išvertus iš japonų k. reiškia gluosnio lapas. YANAGIBA yra tradicinis japonų pjaustymo peilis dažniausiai naudojamas žuviai darinėti ir pjaustyti. YANAGIBA peilis, siaurais ilgais ašmenimis ir smailiu galu, vienpusio galandimo, leidžia pjaustyti ypač plonais gabalais, užtikrina ypač tikslų ir sklandų pjovimą, kas be galo svarbu ruošiant suši.

DEBA, išvertus iš japonų k. reiškia atsikišęs peilis. Geležtė plati ir smailėjanti, ašmenys nesmarkiai lenkti į vieną pusę. DEBA peilis naudojamas japonų virtuvėje kaip tradicinis kirvis. Tvirtas, sunkus peilis turintis stiprius, plačius ašmenis ir vieną pjovimo briauną. Priekinė ašmenų dalis dažniausiai naudojama žuvies file paruošimui. Galinė peilio dalis yra stipresnė ir naudojama kietoms daržovėms, mažiems vištienos ar žuvų kaulams perpjauti.

PEILIŲ PRIEŽIŪRA

Prieš naudodami peilius pirmą kartą, juos nuplaukite karštu vandeniu. Po kiekvieno naudojimo peilius iš karto nuplaukite (naudokite lengvą valymo priemonę) ir nudžiovinkite minkštu skudurėliu. Maisto produktų rūgštį reikia nuplauti iškart po peilio panaudojimo.

Savo saugumui visada nusausinkite peilį braukdami audiniu ar rankšluosčiu nuo savęs, išilgai pjovimo briaunos. Peilius plaukite tik rankomis tam, kad apsaugotumėte medžiagą iš kurios pagamintas peilis ir išlaikytumėte ilgalaikį jo aštrumą.

Rekomenduojame pjaustyti tik ant medinių pjaustymo lentelių ar vidutinio stiprumo plastiko. Stiklas, akmuo ar granitas nėra tinkami paviršiai pjaustymui, nes jie gali pažeisti subtilius peilių ašmenis.
Japoniško plieno  peilių ašmenys yra visiškai netinkami kaulų (įskaitant ir žuvį) ar šaldytų maisto produktų pjaustymui.

Laikydami peilius, įsitikinkite, kad peiliai nesiliečia su kitais metaliniais daiktais, nes tai gali juos pažeisti.

Geriausia peilius laikyti mediniame peilių stove, ant magnetinių (pagaminti iš medžio) laikiklių pritvirtintų prie sienos, ar mediniame stalčiuje su peilių apsauga (arba apvalkalu).

Nepamirškite, kad visų peilių rankenos (jos pagamintos iš natūralaus medžio) negali būti vandenyje per ilgai. Retkarčiais sutepkite peilių rankenas neutraliu daržovių ar ramunėlių aliejumi.


JAPONIŠKO PLIENO PEILIŲ GALANDIMO INSTRUKCIJA

VIENPUSIAI AŠMENYS

Prieš galandant, akmuo turi būti pamirkytas vandenyje apie 10 minučių. Prieš galandant įsitikinkite kad akmuo yra tikrai drėgnas. Tai užtikrins, kad peilio briauna pakankamai atvės.

DVIPUSIAI AŠMENYS

a) Padėkite vieną pusę peilio ašmenų ant galandimo akmens.

b) Pradėkite galandimą nuo ašmenų galo. Laikykite peilį 15º kampu virš galandimo akmens, lengvai spausdami braukite peilio ašmenimis per akmens galąstuvą pirmyn (nuo savęs). Galąskite tol kol peilio ašmenys taps aštrūs.

c) Pasukite peilį taip kaip parodyta aukščiau, pagaląskite kitą ašmenų pusę. Įsitikinkite, kad abi peilio puses perbraukėte tiek pat kartų. Tam kad pagaląstumėte simetriškai abi peilio puses labai svarbu išlaikyti vienodą peilio pasvirimo kampą.

d) Kruopščiai nuplaukite peilį ir galandimo akmenį karštame vandenyje.

© Visos teisės saugomos UAB "Krinona" 2024.