lcp

Danesi kava – itališkų tradicijų pasididžiavimas


Galima drąsiai teigti – vienintelė kava, kurią italai iš tiesų dievina ir vertina yra espresso kava. Su šiuo itališkos kavos perlu susijusi visa italų mylimos kavos tradicijų istorija. Dar 1905 m. įkurta „Danesi“ kompanija yra viena iš esminių nuostabiosios itališkos espresso kavos tradicijos puoselėtojų. Šiandien šia puikaus skonio itališka kava galime džiaugtis ne tik Italijoje, tačiau ir už jos ribų, skanaudami unikalaus skonio ir idealaus rūgštumo, kartumo, tirštumo ir aromatingumo balansą išlaikančią „Danesi“ itališką kavą.


Tačiau itališka espresso kavos ruošimo tradicija nėra vienintelė. Itališkos „Danesi“ kavos gamintojai siūlo pasižvalgyti po spalvingą ir išskirtinį kavos ruošimo technikos pasaulį bei iš arčiau susipažinti ir su kitais kavos ruošimo būdais. Kodėl gi neišbandžius jų su itališka „Danesi“ kava ir su kavos puodeliu rankoje nepakeliavus po nenuspėjamą kavos tradicijų pasaulį.


Turkiška kava: „Juoda kaip pekla, stipri kaip mirtis, saldi kaip meilė.“
Atsiradusi Artimuosiuose Rytuose XVI a., ši kavos technika vėliau išplito į Europą ir Rusiją. Turkiška kava neskirta greitam gėrimui, ja reikia mėgautis iš lėto. Tai nėra vien Turkijos kava, tačiau šis pavadinimas apima visas panašia technika ruošiamos kavos rūšis įvairiose šalyse. Turkiška kava plikoma specialiuose variniuose ar žalvariniuose „ibrik“ („cezve“) mažuose siaurėjančiuose puodeliuose su rankenėle.


Į „ibrik“ pirmiausia pilame cukrų, tuomet vandenį, ir kaitiname ant mažos ugnies iki virimo. Nuimame nuo ugnies ir dedame po 2 šaukštelius vidutinio skrudinimo maltos kavos kiekvienam puodeliui. Vėl statome ant ugnies. Kai susidaro puta, nuimame ir maišome. Šį procesą pakartojame dar 2 kartus. Paskutiniu kartu pridedame vieną šaukštelį (5 ml) šalto vandens, kad dugne susidarytų nuosėdos. Turkiška kava skanaujama nefiltruota mažuose, žemuose puodeliuose.

Neapolietiška kava: lėtas kavos ruošimas „La cuccumella“ kavinuke
Neapolietiška kavos ruošimo technika visų pirma išsiskiria dar 1819 m. sukurtu „La cuccumella“ kavinuku. Juo paruošta kava yra gerokai stipresnė ir intensyvesnio skonio. „La cuccumella“ kavinukas yra sudarytas iš trijų dalių: vandens talpos su rankenėle, kavos talpos su rankenėle ir snapeliu bei cilindrinės formos filtro kavai.


Neapolietiškos kavos ruošimo paslaptis glūdi šių talpų sistemoje. Viršutinė talpa pripildoma juoda skrudinta malta kava, o apatinioji – vandeniu. Į vandens talpą atsargiai įstatomas filtras su kava ir kaitinama ant nedidelės ugnies iki virimo. Nuėmus nuo ugnies, kavinukas kuo greičiau apverčiamas – tokiu būdu karštas vanduo srūva į žemesniąją talpą, kuri prisipildo nuostabios į klasikinę moka panašios neapolietiškos kavos.

Prancūziškas kavos nuspaudimas „French Press“ kavinuke

Kavos spaudimo technika yra populiari Alpių šalyse ir Šiaurės Europoje, taip pat sparčiai populiarėja Italijoje. Tam naudojamas Prancūzijoje išrastas specialus prancūziškas kavinukas su nuspaudimu, dažniausiai gaminamas iš stiklo ir nerūdijančio plieno. Tai itin paprastas, tačiau genialus indas, kuriuo pasiruošite puikios kavos ir sau vienam, ir 4–6 svečiams.


Tiesiog pridėkite po 7 g maltos kavos kiekvienam puodeliui ir pripilkite po 220 ml 96°C temperatūros vandens. Uždėkite dangtelį ir palikite indą apie 5 min. Tuomet labai lėtai spauskite žemyn filtrą su tirščiais, kol visi tirščiai supresuojami kavinuko dugne. Štai ir viskas – jūsų prancūziško nuspaudimo technika „French Press“ kavinuke paruošta kava pasižymės puikiu, išskirtiniu ir intensyviu skoniu.

Danesi_4


Filtruota kava: gravitacijos principas kavavirėje
Tai senas, tradicinis, tačiau ypač išskirtinis ir palyginti paprastas kavos ruošimo būdas. Jis yra populiarus visame pasaulyje. Filtruota kava yra ruošiama, remiantis košimo principu ir pasikliaujant gravitacija. Veikiamas gravitacijos, karštas vanduo lėtai teka per maltos kavos sluoksnį ir šiuose kavos milteliuose esančios tirpios medžiagos patenka į vandenį. Reikės: 55 g stambiau maltos kavos kiekvienam litrui vandens. Sudėkite kavą į kavavirės filtrą. Tolygiai paskirstykite kavą filtre, kurį įstatykite atgal į filtro laikiklį, o laikiklį įdėkite į aparatą. Pilkite karštą, rekomenduojama 93°C temperatūros vandenį.


Įpilkite reikiamą kiekį vandens į filtruotos kavos paruošimo aparatą. Pasitikrinkite, ar kavos aparatas yra švarus ir ar vanduo yra tinkamos temperatūros. Išvirtos kavos likutį laikykite termose, venkite kavą šildyti – geriau visada virkite šviežią kavą. Palaukite apie 5 minutes nukošimo procesui pasibaigti. Veikiamas gravitacijos vanduo teka pro kavą, o filtravimo būdu paruošta kava yra lengvesnė, primenanti amerikietišką. Šis kavos ruošimo metodas paplitęs Šiaurės Amerikoje, Šiaurės Europoje ir Prancūzijoje.

Danesi_5


Vakuuminė „japoniško stiliaus“ kava
„Japoniška“ ši kavos ruošimo technika vadinama dėl savo populiarumo Tekančios Saulės šalyje. Tai kartu ir viena iš įspūdingiausių kavos gamybos būdų, nes jis sujungia spaudimą, gravitaciją ir... tuštumą!


Vakuuminis kavos ruošimas negalimas be specialaus permatomo stiklinio indo – iš dviejų, viršutinio ir apatinio, indų sudaryto įrenginio. Apatinysis indas pripilamas 0,5 litro vandens ir dedamas ant ugnies. Tuo pačiu metu į viršutinį indą dedama 30 g vidutinio rupumo maltos kavos. Vandeniui užvirus, garas ir vanduo specialiu latakėliu dėl spaudimo kyla į viršų, maišydamasis su kava. Tuomet reikia sumažinti ugnį ir palikti virimą 1–2 minutėms, kol visas vanduo sutekės į viršutinį indą. Išjungus liepsną, spaudimas iškart krinta, o apatiniame inde susidaro vakuumas, kuris išsiurbia kavą atgal. Kava, tekėdama atgal, yra nufiltruojama. Tai įspūdingas kavos ruošimo reginys, nustelbiantis šitaip paruoštos kavos intensyvumą. Vis dėlto, filtruota „japoniško stiliaus“ kava pasižymi gardumu ir išskirtinėmis aromatingumo savybėmis.

Danesi_6

Tradicinės itališkos kavos meistrai „Danesi“ rekomenduoja šiuos kavos ruošimo būdus išbandyti su malta plikoma itališka kava Danesi „Special“ arba malta plikoma itališka kava Danesi „Gold“. Taip pat galite rinktis iš itališkų Danesi „Gold“, Danesi „Brasileiro Carnaval“, Danesi „Emerald“, Danesi „Doppiodanessi“ ir Danesi „Classic“ kavos pupelių , kurias susimalsite pagal savo skonį ir taip galėsite mėgautis dar įvairesniais skonio ir aromato variantais.

© Visos teisės saugomos UAB "Krinona" 2024.