lcp

Blynai – virtuvės klasika

Tikriausiai nerasime tautos, kurios nacionalinėje virtuvėje nebūtų blynų. Kai kuriuose kraštuose blynai net laikomi pasididžiavimu, kaip, tarkime, belgiški vafliai. Manoma, kad vaflius išrado belgai dar XIII amžiuje. Traškūs vafliniai blynai su plakta grietinėle, vaisiais, cukraus pudra ar šokoladu – tai desertas, kurį dievina tiek maži, tiek dideli. Vasarą mūsų pajūryje jau iš tolo viliojama kepamų vaflių kvapais, kuriems sunku atsispirti. O juk tokių vaflinių blynų  galima pasigaminti ir patiems, jei tik turite elektrinę kepyklę. Susiraskite gardžiausių vaflių receptą ir mėgaukitės išskirtinio skonio gardumynais  kada tik panorėsite. Vafliniai blynai – vienas mėgstamiausių vaikų patiekalų, nes juos nesunku kramtyti, blynai dažniausiai yra saldūs ir primena desertą. Be to, blynus galima patiekti su įvairiausiais priedais, iškepti įvairiausio skonio, papuošti, pagardinti. 

Ar šis patiekalas tikrai nesveikas? 

Kartais dietologai blynų pataria vengti kaip nesveiko maisto. Tačiau jie tikrai nėra blogi, jei valgomi retkarčiais ir pagaminti kokybiškai. Juos kepant turi būti saikingai naudojamas aliejus, nepatariama kepti svieste, blynai turi būti nesudeginti. Štai kodėl nepamainomas virtuvės pagalbininkas yra čirvinių blynų keptuvės, kuriose blynai be papildomų riebalų apskrunda iš abiejų pusių. Šiuolaikinėse blynų keptuvėse galima pasirinkti norimą apskrudimo laipsnį. Vienam blynui iškepti pakaks vos 2–3 minučių, tad šviežio patiekalo pagaminimas neužims daug laiko. Pagal šeimos narių skaičių galima pasirinkti didesnę ar mažesnę blynų kepyklę – yra tokių, kuriose vienu metu galėsite kepti iškart du širdelių blynus. 

Paprastai blynai laikomi nesveiku patiekalu dėl trijų dalykų – baltų, rafinuotų miltų, iš kurių mažai naudos organizmui, cukraus, iš kurio nėra naudos,  bei riebalų, kurių prisigeria aliejuje kepami blynai. Žinoma, čia dar būtų galima įtraukti saldžius priedus, kuriais dažnai gardinami blynai, – tai saldūs džemai, karamelė, šokoladinis kremas ir t.t. Todėl jei šeima maitinasi sveikai, baltus miltus galima keisti viso grūdo miltais, cukrų – natūraliais saldikliais, pavyzdžiui, stevija. Riebalų kiekį sumažinti padės tinkamas blynų kepimo būdas. Vaflinėms reikia minimaliai riebalų. O kad blynai būtų dar vertingesni, į tešlą galima dėti daugiau baltymų: kiaušinių, pieno, pasukų, varškės, kefyro, natūralaus jogurto. 

Blynai – pusryčių tradicija

Blynai pusryčiams daugeliui mūsų asocijuojasi su savaitgalių rytais,  kai niekur neskubame, galime skirti daugiau laiko pusryčių gaminimui ir mėgavimusi jais. Kiekviena šeima turi savo mėgstamiausią blynų rūšį – vieniems tai lietiniai, kitiems amerikietiški purūs blyneliai su sirupu, o daugeliui mėgstamiausi pusryčių blynai yra vaflinės širdutės. Jos ne tik atrodo estetiškai, bet ir gali būti patiekiamos su įvairiausiais pagardais – grietine, lašiša, kiaušiniu, uogomis… Šilti, kvepiantys blynai ant pusryčių stalo yra šeimos tradicijas kuriantis ritualas. 

Blynai – ne tik desertas, bet ir pagrindinis patiekalas

Blynai gali būti ne tik miltiniai, bet ir daržovių (morkų, cukinijų arba bulviniai). Gera žinia ta, kad net ir daržovių blynus galima kepti elektrinėje blynų kepyklėje, jie iškepa traškūs ir kur kas mažiau kaloringi, negu keptumėte paprastoje keptuvėje su aliejumi. Į blynų tešlą nereikėtų dėti daug druskos, cukraus ir prieskonių. Jie neturi būti išmirkę riebaluose, nes tokie sunkiai virškinami.  Blynų reikėtų iškepti tiek, kiek šeima suvalgo per vieną kartą, – štai kodėl elektrinės kepyklėlės laimi ir šiuo atžvilgiu. Blynai turėtų būti pateikti tuojau po pagaminimo. Nesveiki vakarykščiai pašildyti (ypač mikrobangų krosnelėje) blynai. Netinka per daug suskrudę, iškepti ne kepimui skirtame aliejuje arba sūdytame ar su priedais svieste, riebalų mišiniuose, kiaulės, paukščių riebaluose. 

Blynų tešla gali būti ruošiama su vandeniu ar pienu. Turintiems antsvorio žmonėms geriau tinka tešla, paruošta su vandeniu. Labai skubantiems į pagalbą ateina blynų mišiniai, kur gamintojas jau būna paruošęs visus blynams reikalingus ingredientus, pakanka mišinį užpilti drungnu vandeniu ir kepti. 

© Visos teisės saugomos UAB "Krinona" 2024.